• Home
 • /
 • Mama
 • /
 • Thuisbevalling of ziekenhuisbevalling?

Thuisbevalling of ziekenhuisbevalling?

In het AD stond een artikel over de thuisbevalling die steeds zeldzamer wordt. Nog maar 13% van de bevallingen vindt thuis plaats, terwijl dat tien jaar geleden nog 23% van de bevallingen was. De thuisbevalling wordt dus steeds minder populair en dat vind ik eigenlijk best zonde. Ik ben zelf thuis bevallen van Lev en dat zou ik een volgende keer niet anders willen: het is juist zo mooi! Ik zette de voors en tegens van een thuisbevalling op een rijtje. Mocht je nog twijfelen, dan kan dit artikel je helpen een keuze te maken.

Note: dit artikel gaat over vrouwen die zelf kunnen kiezen waar ze willen bevallen. Soms is dit (vanwege bijvoorbeeld complicaties) helaas niet mogelijk.

De ziekenhuisbevalling populairder dan ooit

Volgens het artikel in het AD is de toenemende vraag naar pijnstilling een van de redenen dat een ziekenhuisbevalling een stuk populairder is. Daar mag je namelijk pijnstilling toegediend krijgen en thuis niet. Ook is het zo dat de helft van de vrouwen die kiest voor een thuisbevalling, alsnog in het ziekenhuis eindigt. Vaak vanwege de vraag naar pijnstilling en gelukkig in heel weinig gevallen vanwege complicaties. Nog een reden voor vrouwen om in het ziekenhuis te bevallen is omdat hun omgeving dat ook doet.

Als ik een beetje om me heen kijk, dan zijn eigenlijk al mijn vriendinnen in het ziekenhuis bevallen. Na wat rondvragen blijkt dat ze er bijna allemaal van tevoren voor hebben gekozen, omdat het ze een veiliger gevoel gaf. Mochten er complicaties ontstaan, dan waren de juiste mensen om hen heen om in te grijpen.

Het is wel zo dat je een ziekenhuisbevalling zelf moet betalen, behalve als je vanwege medische complicaties in het ziekenhuis belandt.

Waarom ik koos voor een thuisbevalling

Al vanaf het moment dat ik zwanger was, wist ik dat ik het liefst thuis wilde bevallen. Het leek me heel fijn om in mijn eigen omgeving te zijn. Met zo min mogelijk mensen om me heen. Ook het idee om tussen de weeën door nog naar het ziekenhuis te moeten, zag ik niet zitten. Gelukkig had ik een fijne zwangerschap, waardoor thuis bevallen mogelijk was. Ik heb staand weeën opgevangen, liggend op de bank, onder de douche, op het toilet en uiteindelijk op bed. Met alleen mijn verloskundige, de kraamhulp en Barry om me heen, ben ik thuis bevallen van Lev.

Ik wilde graag zelf ervaren hoe het zou zijn om weeën op te vangen en die pijn te voelen. Ik heb dus van tevoren aangegeven dat ik liever geen pijnstilling wilde. Ook vond ik de bijwerkingen van de verschillende soorten pijnstilling vrij heftig en dat was nog een reden dat ik daar liever niet voor koos. Mijn bevalling verliep gelukkig goed en ik denk dat je verloskundige ook goed kan inschatten of je het wel of niet gaat redden zonder pijnstilling.

Nog een reden dat ik thuis wilde bevallen is dat ik daarna lekker onder mijn eigen douche kon gaan staan, om vervolgens in mijn eigen (door de kraamhulp verschoonde) bed te genieten van Lev. Lekker cocoonen dus!

Thuisbevalling of ziekenhuisbevalling

Waar je ook voor kiest, het belangrijkste is dat je je gevoel volgt en niet teveel naar anderen luistert. Laat je niet bang maken en vertrouw op jezelf.

Liever in het ziekenhuis, omdat dat veiliger voelt? Doen! Liever thuis in je eigen omgeving? Doen! Alleen dan kan je zoveel mogelijk ontspannen en dat komt je bevalling alleen maar ten goede.

2 Comments

 • Maud - Maudgeniet.nl

  19 juli 2017 at 20:05

  Mijn eerste bevalling was in het ziekenhuis, inderdaad in verband met complicaties. Mijn tweede bevalling was in het kraamhotel.. Dit kun je eigenlijk zien als een ‘verplaatste thuisbevalling’.. Ik wilde het ‘gesmeer’ (ja serieus, haha!) liever niet in huis, maar ik wilde ook niet medisch bevallen.. Dus het kraamhotel was voor mij een heel fijn alternatief! En dat wordt gelukkig ook gezien als thuisbevalling.. 🙂

  Beantwoorden
 • Puck

  10 september 2017 at 12:36

  Ik zou er echt niet aan moeten denken om thuis te bevallen. Ik vind het een te groot risico, mocht er wel iets fout gaan, en dat heb ik genoeg om me heen gezien.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.