Kids met blauwe ogen? Pas op in de zon!

Zomers beschermen we de huid van onze kinderen goed tegen de zon. Met zonnebrandcrème in een hoge factor, uv-beschermende zwemkleding en een petje of hoed. Maar, wist je dat de ogen van je kids ook kunnen verbranden?

Voor kinderogen is de zon zelfs nog schadelijker dan voor volwassenen, zo blijkt uit een onderzoek van Specsavers. “Bij kinderen komt de meest schadelijke UV-straling door de lens van het oog heen. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op beschadiging van het netvlies“, aldus optometrist Simone Stad van Specsavers. Wat dit op de langere termijn kan betekenen is dat je kind al op jongere leeftijd staar kan krijgen bijvoorbeeld.

Kinderoogjes kunnen snel verbranden

Als je kindje na een lange tijd buitenspelen rode oogjes heeft, tranende ogen en je mini wrijft veel in de oogjes, dan is de kans groot dat het oogwit verbrand is… Dit zal overigens vaker voorkomen bij kinderen met lichte ogen zoals blauw, grijs en groen, omdat fel zonlicht hier makkelijker doorheen komt dan bij bruine ogen. Het is dus een feit dat mensen met lichte ogen fel licht als pijnlijker ervaren.

Het is dus ook helemaal niet gek dat ik altijd een zonnebril bij me heb en deze ook regelmatig(er dan anderen) op zet, ongeacht het seizoen. Met mijn blauwe ogen ervaar ik fel licht inderdaad als ongemakkelijk en soms zelfs pijnlijk. Vanaf baby af aan hebben wij Lev ook aangeleerd om een zonnebril te dragen, met zijn felblauwe oogjes. Gelukkig vraagt hij er zelf ook om, vooral als de zon fel schijnt. En dat is dan ook meteen het enige wat je tegen verbranding van de ogen kan doen: koop en draag een goede zonnebril, ook voor je mini!

Bron: Specsavers

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.