De reden dat mijn baby geen vlees eet

Lev is een ‘vegababy‘. Dat betekent dat hij geen vlees krijgt en ook geen vis. Wel geef ik hem vleesvervangers, zoals falafel, groenteballetjes, vegetarische ‘worstjes’ en ei.

Waarom ik zelf geen vlees eet

Zelf ben ik jaren geleden gestopt met het eten van vlees. Ik denk dat ik nu zo’n 18 jaar als ‘vegetariër‘ door het leven ga, al is dat wel geleidelijk gegaan. Ik heb nog een tijd kip gegeten en ik eet wel vis. Vandaar het woord vegetariër tussen aanhalingstekens. De reden dat ik geen vlees meer eet is vrij simpel: ik vind het absoluut niet lekker. Daarbij komt dat ik het niet nodig vind om het te eten, de voedingsstoffen die daar (eventueel nog) in zitten haal ik uit ander eten. En ik weet nu ook dat de vleesindustrie gewoon niet goed is voor het milieu, het klimaat, niet voor de dieren en niet voor mensen.

Vis eet ik wel af en toe met als enige reden dat ik het erg lekker vind. Toch denk ik de laatste tijd veel na over stoppen met vis eten, omdat ik het eigenlijk ook niet nodig vind om te eten.

Waarom ik mijn kind geen vlees geef

Toen ik zelf jonger was, aten we ’s avonds aardappels, groenten en vlees, maar achteraf had ik liever zelf de keuze gehad in dat laatste. Ik neem dit niemand kwalijk overigens (echt niet mam!), dat was toen gewoon de normaalste zaak van de wereld. Na goed overleg met de boyfriend, die wel regelmatig een stukje (bio)vlees eet, hebben we besloten dat Lev zelf zijn keuze mag maken tegen de tijd dat hij dat kan. Tot die tijd geven we hem dus geen vlees en vis, maar genoeg verschillende groentes, fruit, vleesvervangers en zuivel.

Is vegetarisch eten slecht voor een kind?

Gelukkig niet! Zolang je je kindje gezond en gevarieerd laat eten, kan hij of zij prima zonder vlees. Het voedingscentrum adviseert om vleesproducten te vervangen door bijvoorbeeld linzen, bonen, kikkererwten, ei of tofu zodat je kindje genoeg ijzer, vitamine B1 en B12 binnenkrijgt. In groente zit plantaardig ijzer wat het lichaam makkelijker opneemt in combinatie met vitamine C. Daarom geef ik Lev ook altijd een stuk fruit of groente bij elke maaltijd.

Geef jij je baby vlees? Waarom wel of juist niet?

4 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.